Programma Wonen
Inhoud
• Volkshuisvesting & ruimtelijke ordening
• Omgevingswet
• Beheer openbare ruimte
• Beheer gemeentelijk vastgoed
• Mobiliteit & bereikbaarheid
• Milieu & vergunningverlening
• Duurzaamheid & afval
Ontwikkelingen 2024
Omgevingswet: digitale handtekening omgevingsvergunningen
Al sinds de invoering van de Wabo in oktober 2010 vragen onze burgers en bedrijven via www.omgevingsloketonline.nl hun omgevingsvergunning aan. Daarna wordt dit overgezet in de eigen vergunningenapplicatie (Squit XO). Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet is ook een nieuw Omgevingsloket (het DSO) beschikbaar en wordt de vergunningenapplicatie vervangen (Rx.Mission). Dit moment willen wij gebruiken om zoveel mogelijk digitaal te werken en de documenten als de beschikking en bestanden die onderdeel uitmaken van de beschikking te waarmerken. Dit is geen juridische verplichting maar een praktisch middel om duidelijk te maken welke onderdelen van de aanvraag deel uitmaken van de beschikking. De omgevingsvergunningen met alle bijlagen willen wij niet meer uitprinten maar voorzien van een digitale stempel en digitale handtekeningen. Hiervoor hebben wij echter een nieuw programma nodig. De invoering van dit systeem is in uitvoering.
Duurzaamheid: Uitvoering energiearmoede regeling
Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen bij de energietransitie. Dit wordt vanuit het Rijk ook gestimuleerd. Vandaar dat de gemeente Urk een regeling energie armoede heeft vastgesteld. Hierbij willen we o.a. huishoudens met een lager inkomen helpen met het verduurzamen van hun woning. Dit doen we met behulp van een adviesgesprek en/of een subsidie voor isolatiemaatregel(en). Binnen hetzelfde initiatief worden ook woningeigenaren met een slecht geïsoleerde woning gestimuleerd om maatregelen te treffen. Deze regeling loopt tot eind 2024.
Duurzaamheid: Warmtenet Urk
De gemeente Urk heeft een unieke kans om gebruik te maken van veel restwarmte die bij de visverwerkende industrie vrij komt. De komende jaren wordt binnen het project Energienet Urk gewerkt aan het gebruik van deze restwarmte. Dit willen we doen door verschillende delen van Urk te voorzien van een warmtenet gevoed met warmte van de visverwerkende industrie. Op 4 juli jl. heeft uw raad het besluit genomen het Energienet "nieuw voor nieuw" te ontwikkelen. De komende periode wordt gewerkt aan de realisatie. De komende periode wordt gewerkt aan de ontwikkeling van het energienet in de Zeeheldenwijk en Port of Urk. Gewerkt wordt aan de oprichting van de joint venture Energienet Urk en de financiering met de geldverstrekker te regelen. Daarnaast wordt de realisatie voorbereid. Planning is begin 2025 daarmee te starten.
Duurzaamheid: Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid
Begin 2024 is het uitvoeringsprogramma Duurzaamheid vastgesteld inclusief de bijbehorende middelen in personele en financiële zin. Hierin zijn heel concreet de projecten benoemd die wij de komende 4 jaar gaan uitvoeren. Het is een mooi middel om concreet stappen te zetten om de gestelde doelen te realiseren. De looptijd van het uitvoeringsprogramma is tot 2028.
Duurzaamheid: Grondstoffenbeleid
Op 4 juli 2024 is er een nieuw grondstoffenbeleidsplan vastgesteld voor de jaren 2025-2028. In het nieuwe plan zijn verschillende maatregelen opgenomen om de doelstellingen op het gebied van afvalscheiding te behalen. In 2023 werd 185 kilogram restafval per inwoner ingezameld. Dit is nog ruim boven de doelstelling van 100 kg restafval per inwoner per jaar. In het najaar van 2024 zal er een campagne uitgevoerd worden om de kwaliteit van het ingezamelde gft te verbeteren. Daarnaast starten de voorbereidingen om containermanagement in te voeren tijdens de komende winterperiode.
Beheer openbare ruimte: Groenbeheer Concern voor Werk
Het groenbestek is aangepast en voltooid. Het contract met Concern voor Werk voor de uitvoering van de werkzaamheden is dit jaar getekend en het onderhoud buiten wordt conform afspraken uitgevoerd
Beheer openbare ruimte: Beleidsmedewerker beheer openbare ruimte
De werving van een beleidsmedewerker openbare ruimte vereist meer tijd dan gedacht. We hopen dat we in het najaar van 2024 de juiste medewerker voor onze gemeente aan kunnen trekken.
Beheer openbare ruimte: Fietspad Vormtweg
Gewerkt wordt aan een globale verkenning van de mogelijkheden om de Vormtweg toekomstbestendig in te richten. Dit najaar zullen de bevindingen daaruit worden gepresenteerd.
Investeringen:
Vastgoedplan
In de raad van mei 2023 is het Vastgoedplan van de gemeente Urk vastgesteld. Hiertoe zijn actuele ramingen gemaakt van de benodigde middelen om onze gebouwen te beheren en onderhouden én om te voldoen aan de wettelijke eisen met betrekking tot duurzaamheid. De financiële consequenties van dit plan zijn verwerkt in de begroting. Uitvoering is gegeven aan groot onderhoud en verduurzaming van het zwembad. NEN keuringen voor diverse objecten. Voor Q3, 2024 staat het buitenschilderwerk van het gemeentehuis op de planning. In de periode 2024-25 worden diverse gebouwen van Led verlichting voorzien. Het sanitaire gebouw van Wijk 1-47 is dermate staat dat vernieuwbouw noodzakelijk is. Dit is in de kadernota aangeven en staat voor 2025 voor uitvoering op de planning.
Groenvoorziening Urkerweg
In december 2023 heeft de eindafrekening van het project Reconstructie Urkerweg plaatsgevonden. In de eindafrekening zijn de totale kosten (inclusief de nog te maken kosten) voor het project in kaart gebracht. In deze eindafrekening is ook een onderdeel nog uit te voeren groen opgenomen. Dit was ook opgenomen in de raming van het gehele project. In 2023 is het project, exclusief de groenvoorziening, afgerond en afgesloten.
De realisatie van het uit te voeren groen heeft in 2024 plaatsgevonden. Hier staat echter nog geen investeringsbudget tegenover. Om een begrotingsonrechtmatigheid te voorkomen wordt er een krediet op dit budget geplaatst.
Beschoeiing Foksdiep
De werkzaamheden zijn om milieukundige redenen stilgelegd in 2023. Het waterschap moet de watergang eerst baggeren voordat de werkzaamheden aan de beschoeiing afgerond kunnen worden. De laatste werkzaamheden worden in het najaar 2024 uitgevoerd. Naar verwachting zal het budget met € 30.000 overschreden worden. Om onrechtmatige uitgaven te voorkomen wordt een kredietaanpassing gevraagd.
Reconstructie Zwolsehoek
Door tegenslagen en onvoorziene werkzaamheden nemen de projectkosten toe. Het grootste gedeelte van de stijging wordt veroorzaakt door bemalingskosten. Er wordt 3x zoveel water onttrokken dan verwacht in het bemalingsadvies. Daardoor was een watervergunning nodig met extra eisen vanuit waterschap om het water te mogen lozen. Verder moest er een duiker vervangen worden die in zeer slechte staat bleek te zijn. Hierdoor zal het budget overschreden worden met naar verwachting € 600.000. De meerkosten worden gedekt vanuit de voorziening riolering.